Noderīgi~

Vīnu mīti - Sulfīti

29. Jūlijs, 2015

Apgāžam mītus par sulfītiem vīnā

 
Sulfīti
Bez šaubām, katrs no mums šo terminu ir dzirdējis. Viesībās pie vīna glāzes nereti izskan dažādi jautājumi un apgalvojumi. Vīna degustācijās vienmēr atrodas kāds, kas uzjautā par sulfītiem. Pat starp profesionāļiem, pārsteidzošā kārtā, veidojas diskusija par tēmu. Lai kur mēs būtu šo terminu saklausījuši, sabiedrībā ir izveidojies priekšstats, ka sulfīti ir kaut kas kaitīgs, slikts un vispārīgi nevēlams. Ir pat atsevišķi indivīdi, kas skanē vīna pudeļu dibenpuses cenšoties atrast to īsto un vienīgo vīnu bez sulfītiem.
 
 
 
 
 
 
 
Kas ir Sulfīti?
Sulfīti ir sēra savienojumi, ko pievieno dažādiem pārtikas 
produktiem, tai skaitā vīnam. Tiem ir antibakteriālas un antioksidantu īpašības. Sulfītus izmanto gandrīz visos vīna ražošanas etapos. Ar sulfītu palīdzību tiek regulēta vīna rūgšana, vīns tiek pasargāts no dažādām infekcijām, pasargā vīnu no saiešanas etiķī un ievērojami palielina vīna uzglabāšanas ilgumu. Bez sulfītiem vīna pudeli nevarētu uzglabāt stipri ilgāk, kā piena paku. Tas nozīmē, ka mēs varētu baudīt vīnu tikai sezonā un tikai uz vietas.
 
Sulfīti vīnā
Saldā patiesība ir pavisam vienkārša. Ja sulfīti nav mākslīgi atdalīti, tad jebkurš vīns satur sulfītus, pat organiskie, bioloģiskie un biodinamiskie vīni. Dažādiem vīniem pievieno atšķirīgu daudzumu sulfītu. Baltvīnam pievieno vairāk, lai saglabātu tā svaigumu, kamēr sarkanvīnam pievieno mazliet lai uzlabotu krāsu. Dabīgi saldam vīnam pievieno vairāk, lai novērstu tālāku rūgšanu. Pat ja sulfītus nepievieno, tie mazos apjomos atrodami vīnā dabiski.
 
Ja jau sulfīti ir tik labi, par ko tad brēka?
Mazs skaits iedzīvotāju cieš no sulfītu nepanesības. Kaites simptomi ir galvassāpes, slikta dūša un citi paģirām līdzīgi simptomi. Līdz ar 
to nav pārsteigums, ka sabiedrība metas vainot sulfītus pie paģirām. Bet mēs aizmirstam pavisam vienkāršu faktu, vīns satur alkoholu, kas ir patiesais paģiru vaininieks. Lūk saraksts ar pārtikas produktiem kuros ir tikpat vai vairāk sulfītu nekā vīnā.
  • Marinēti ēdieni
  • Cepti ēdieni
  • Sausās zupas, buljoni
  • Gaļas buljoni
  • Konservēti, saldēti, žāvēti dārzeņi un augļi
  • Ievārījums, džems
  • Čipsi
  • Dārzeņu, vīnogu, citronu un laima sulas
  • Dažādas garšvielas
  • Sīrupi
  • Svaigas un saldētas garneles
  • Kartupeļi
 
Cilvēki ar šo kaiti nevar lietot uzturā neko no augstāk minētajiem produktiem. Porcijā fritētu kartupeļu ir aptuveni 40 reizes vairāk sulfītu, kā pudelē sarkanvīna.
 
Secinājumi
Ir tikai dabīgi baidīties no nezināmā. Kad mēs zinām, kas ir sulfīti un kāda ir to nozīmē, mēs saprotam, ka nav no kā baidīties. Pateicoties šai pārtikas piedevai mēs varam baudīt vīnus no visas plašās pasaules. Un paģiras mēs piedzīvojam tāpēc, ka esam iedzēruši par daudz.
 
Avots rakstam: PieToma.lv

Atpakaļ
Citadelle Gin Casal Garcia Mailly Champagne Plantation Wolfburn Estrella Damm Barcelona Nyetimber Glen Talloch