Noderīgi~

Vīns un gaiss

24. Jūlijs, 2014

Gaiss, precīzāk tā sastāvdaļa skābeklis, ir vīna labākais draugs un lielākais ienaidnieks. Vīna un skābekļa attiecības ir ļoti sarežģītas un ar to saistītā ķīmija komplicēta. Lai šī nepārtaptu par ķīmijas lekciju, izmantošu tikai divus terminus gaiss un vīns.
 
Vīna industrijā tiek darīts viss iespējamais, lai nepieļautu gaisa piekļuvi vīnam pirms tā atkorķēšanas. Mēs visi zinām, ja zināms daudzums gaisa ir piekļuvis vīnam, tas paliek nebaudāms. Piemēram, dabīgajā korķī ir bijusi plaisa, vai atvērta vīna pudele ir nedēļu nostāvējusi. Bet tajā pašā laikā vīna baudītājiem ir dekanteri un lielas glāzes un mēs bieži atveram pudeli stundu vai divas pirms dzeršanas lai vīns elpo. Kāpēc gaiss kas var pilnīgi nogalināt vīnu, padara to baudāmāku mazos apjomos?
 
Tad labs vai slikts?
Gaisam tā pat, kā čūsku indei mazos apjomos ir dziednieciskas īpašības. Stipri vienkāršojot, vīns saskaroties ar gaisu izdala aromātiskās vielas. Mēs gribam pēc iespējas vairāk no aromāta saglabāt, kamēr vīns mētājas kādā noliktavā, veikalu plauktā vai milzīgā kuģī apceļo pasauli. Bet, kad pudele ir atkorķēta, mēs dekantējam un virpinām vīnu lielās glāzēs, lai atbrīvotu un sajustu pēc iespējas spēcīgāku aromātu.
 
Maisiņš kastē
Jeb bag in box (BIB), ir moderns vīna iepakojums ar nepamatoti sliktu reputāciju. Parasti tas ir 3L ar vīnu piepildīts plastikāta pūslis, kas ievietots kartona kastē. Pūslī ir vakuums un tecinot vīnu caur īpašo krāniņu, pūslis saraujas un gaiss praktiski nepiekļūst vīnam. Pateicoties šai tehnoloģijai, BIB vīnu var baudīt pat divas nedēļas pēc atvēršanas. Maisiņš kastē ir ērtāks, vieglāks, aizņem mazāk vietas kā četras pudeles vīna un izmaksā ievērojami mazāk.
 
BIB plusi:
  • Zemāka cena
  • Ērtāka pārvietošana
  • Nav jāizdzer uzreiz
  • Samazināts svars
  • Dabai draudzīgāks
 
Mīnusi?
  • Asociējas ar zemas kvalitātes vīnu
  • Pieejams pārsvarā lielos tilpumos
  • Vīna pudele tomēr ir estētiskāka
 
Kā redzat, ja jums vajag vairāk kā pudeli vīna, BIB praktiski nav mīnusu. Kāpēc mēs reti izvēlamies BIB vīnus? Jo tie nereti tiešam ir zemas kvalitātes vīni, bet arvien biežāk ir pieejami arī augstvērtīgi un patiešām garšīgi vīni. Kā noteikt atšķirību? Iesaku izvēlēties pazīstamus zīmolus, vai vīnogu šķirnes no kurām gandrīz vienmēr izdodas baudāms vīns, piemēram, riesling vai primitivo.
 
Mauro Primitivo Del Salento
Salento pussalas primitivo, citviet pazīstams kā zinfandel, nekad vēl nav mani pievīlis. Maigs, viegli skābens ķiršu, plūmju un aveņu aromāts. Spēcīga, ogaina garša ar saldiem tanīniem. Garšā var izjust kafiju, skābus ķiršus, mellenes un upenes. Noturīga, tanīniem bagāta kafijas un ķiršu pēcgarša.

Konigsmosel Riesling Mosel
Izcilā riesling vīnogu šķirne no pasaulslavenajām Mozeles nogāzēm. Šāda vīna iepakojumam nav nekādas nozīmes, tas vienmēr ir garšīgs. Maiga, augļaina
 un saldena ābolu, saldā krējuma un petrolejas smarža. Neuzmācīgi salds, izteikti augļains un sievišķīgi maigs vīns ar persiku, ābolu un viegli citrona pieskaņu. Īsa, cukurota un viegli skābena pēcgarša.
 
Garšīgu maisiņš kastē vīnu degustācija Wine & More
Esi skeptisks par to, ka šādā iepakojumā var būt garšīgs vīns? Pieņem izaicinājumu un nāc pagaršo! Vīnu veikalā Wine & More, Brīvības 90, ieeja no Vidzemes tirgus. Bezmaksas degustācija pieejama 24., 25. un 26. jūlijā. Priekā!
 
Avots rakstam: PieToma.lv

Atpakaļ
Wolfburn Plantation Nyetimber Estrella Damm Barcelona Mailly Champagne Casal Garcia Citadelle Gin Glen Talloch