Noderīgi~

Toskānas melnais gailis Chianti

13. Augusts, 2014

Mēs visi esam dzirdējuši par Chianti, bet ko šis mistiskais vārds nozīmē? Vai tas ir vīna reģions, vai vīnogu šķirne, vai melnais gailis, kas nereti rotā Chianti pudeles kakliņu? Vēstures gaitā Chianti nozīme ir mainījusies, gan teritorijas, gan vīnogu šķirņu, gan kvalitātes ziņā. Un mūsdienās šis jēdziens ir tik izstiepts, ka tas var nozīmēt visu vai neko.
 
Chianti, kā vīna reģions
Vecākie vēsturiskie raksti, tālajā 1398. gadā piemin Chianti kā baltvīnu Florences apkārtnē. Interesanti, ņemot vērā to, ka mūsdienu Chianti ražo tikai sarkanvīnu. 1716. gadā Toskānas lielhercogs noteica 4 ciematus, kas drīkst ražot Chianti, nepiešķirot īpašu nozīmi vīnogām. Tieši tik mazs šis reģions bija līdz pat 1932. gadam, kad Itāļu valdība sāka reģiona paplašināšanu, līdz mūsdienās tas aizņem ļoti lielu daļu centrālās Toskānas. Pat Chianti Classico apakšreģions, kas tiek uzskatīts par vēsturisko Chianti ir divreiz lielāks par visu Chianti līdz 1932. gadam. Šobrīd reģions iedalīts astoņos apakšreģionos.
 
 
 

Chianti vīnogu šķirnes
Kā jau pieminēju iepriekš, 14.gadsimtā Chianti bija baltvīns. Ap 18.gadsimtu ar šo vārdu jau apzīmēja sarkanvīnu, bez uzsvara uz kādu noteiktu vīnogu. Vēsturnieki domā, ka tās varētu būt tādas šķirnes kā canaiolo, sangiovese, mammolo un marzemino, sākot ar svarīgāko. 1872. gadā beidzot tika radīta pirmā Chianti recepte ar 70% sangiovese, 15% canaiolo un 15% malvasia bianca. Tad 1967. gadā to nomainīja uz 70% sangiovese, 10-30% malvasia un trebbiano. Līdz beidzot mūsdienās Chianti var būt 75-90% sangiovese, 5-10% canaiolo nero, 5-10% trebbiano toscano, malvasia bianca lunga, un līdz pat 10% citas vīnogu šķirnes. Kā redzat Chianti ir pilnīgs ķīselis un laika gaitā šis vārds ir apzīmējis daudzus dažādus vīnus.
 
Chianti kā kvalitātes zīme
19.gadsimta beigās mūsdienu Itālijas teritorijā norisinājās politiska cīņa un Eiropā plosījās filoksera, kas piespieda daudzus vīndarus doties meklēt laimi jaunās zemēs. Palikušie Chianti vīndari deva priekšroku kvantitātei pār kvalitāti. Pēc otrā pasaules kara lētu, viegli dzeramu vīnu industrija uzplauka, līdz ar to arī Chianti. Laikam ritot un pieprasījumam pēc kvalitatīviem produktiem pieaugot, interese par Chianti lēnām pazuda. Pēdējās dekādēs šis reģions piedzīvo atdzimšanu, cenšoties lauzt pašu iesēto stereotipu par lētiem zemas kvalitātes vīniem. Šobrīd veikalu plauktos var atrast visa veida Chianti, no lētiem mērcei paredzētiem vīniem, līdz izcilām un cenas ziņā neaizsniedzamām pudelēm. Pērkot Chianti, cena ir pielīdzināma garšai: jo dārgāks vīns, jo garšīgāks tas būs.
Chianti Classico
Tā sauktais vēsturiskais Chianti atrodas pašā reģiona sirdī. Šeit darina labākos, pieprasītākos un dārgākos Chianti vīnus. Reti kurš Chianti Classico vīndaris atļaujas pievērt aci kvalitātei, jo ļoti grūti ir nācies atgūt reģiona prestižu. Šeit arī darbojās "Consorzio del Vino Chianti Classico" reģiona vīndaru apvienība, kas iestājas par elitāru, kvalitatīvu vīnu ražošanu. Apvienības dalībnieki drīkst nesāt melnā gaiļa zīmolu uz savām pudelēm.
 
Castellare Chianti Classico
Nams mērķtiecīgi pieturas pie tradīcijām un vēsturiskām Chianti vērtībām. Pamatā tiek izmantota sangiovese vīnoga ar šķipsniņu citu vietējo šķirņu. Atšķirībā no citiem Chianti namiem, Castellare di Castellina neizmanto Franču vīnogas, kā cabernet sauvignon vai merlot. Pēc viņu uzskatiem šīs ārzemju šķirnes nomāc Chianti patieso būtību. Elegants, skābens, tabakas, dateļu un vītinātas liellopa gaļas aromāts. Spēcīga, cietsirdīga buķete ar kafijas, ciedru un kaltētu upeņu noskaņu. Ilgstoša, sausa, tanīniem bagāta pēcgarša. Šī vīna labākais draugs būs gaļas plate ar vītinājumiem un salami.
 
Frescobaldi Nipozzano Riserva Chianti Rufina
Šis apakšreģions atrodas nepilnu kilometru virs jūras līmeņa. Chinti Rufina ir otrs atpazīstamākais un prestižākais apakšreģions pēc Chianti Classico. Sakarā ar to, ka šeit nesaimnieko vīndaru apvienība, Rufina vīndariem ir nosacīti lielāka brīvība vīnogu šķirņu izvēlē. Chianti Riserva, līdzīgi kā Spāņu vīniem, apzīmē to, ka vīns kādu noteiktu laiku izturēts ozolkoka mucā. Šajā gadījumā veselus 2 gadus. Daudzpusīgs, dūmakains, žāvētas desas, tabakas un ķiršu kauliņu brendija aromāts. Piesātināta, maigi bieza buķete ar ķiršu, plūmju un ādas noskaņu. Ilgstoša kafijas un upeņu pēcgarša. Kūpināta gaļa, kūpināts siers, salami desa labprāt gribēs draudzēties ar šo vīnu.
 
Chianti vīnu degustācija Wine & More
Nobaudi patiesu Toskānas garšu arī tu. Vīnu veikalā Wine & More, Brīvības 90, ieeja no Vidzemes tirgus. Bezmaksas degustācija pieejama 14., 15. un 16. augustā. Priekā!
 
Avots rakstam: PieToma.lv

Atpakaļ
Glen Talloch Mailly Champagne Citadelle Gin Plantation Casal Garcia Wolfburn Estrella Damm Barcelona Nyetimber