Noderīgi~

Pārsteigumi no Vašingtonas

12. Jūnijs, 2014

Charles Smith Wines

Vašingtonas vīns
Lai gan Vašingtona ir otrs lielākais vīna reģions ASV, pēc Kalifornijas, par to zin tikai retais. Šis reģions nav sevi parādījis no tās labākās puses. Patiesībā Vašingtona sevi nav parādījusi nekā. Tiek audzētas 80 dažādas vīnogu šķirnes, neskaitāmi sajaukumi un vīna stili, bet nekas tāds, kas atstātu paliekošu iespaidu. Vēl pie tam pastāv uzskats, ka Vašingtonas vīni ir dārgāki par citiem jaunās pasaules vīniem. Ironiski, ka divi lielākie Vašingtonas Vīna nami (Chateau Ste Michelle un Columbia Crest) koncentrējas uz ekonomiskiem vīniem, bet vairums lietotāju domā, ka tie ir Kalifornijas vīni.
 
 
Tātad Vašingtonu nevajag?
Tā es neteicu! Tas, ka vairumam par šo reģionu nav viedokļa, nenozīmē, ka šeit nevar atrast labu vīnu. Vašingtonas cabernet sauvignon, merlot un shiraz ir augļainas, svaigas, skābenas un piesātinātas meža ogu bumbas. Šie vīni ir zelta vidusceļš starp Kalifornijas muskuļainajiem un saldenajiem vīniem un Franču eleganto, maigo vīna stilu.
 
Nedaudz slapjas vēstures
Lai kas arī nebūtu izveidots līdz sausajam likumam, pēc tā viss bija bankrotējis un izbeidzies. Pēc sausā likuma Vašingtonā ražoja saldus stiprinātus vīnus no ēdamajām, vīnam nepiemērotām vīnogām. Tāda "agdam" līdzīga dzira protams par vīna kultūras izaugsmi neliecināja. 20. gadsimta vidū vairāki, ar mājas vīndarīšanu aizrāvušies, Vašingtonas Universitātes profesori izveidoja vīndaru asociāciju un sāka nopietni strādāt pie pirmajiem Vašingtonas premium vīniem. 1991.gadā televīzijas šovā "60 minūtes" tika apskatīts tā saucamais "Franču paradoks", kas ir pretruna par to, ka franči ēdot daudz maizi un sieru un vispārīgi treknas lietas nepaliek resni. Šī paradoksa populārākais izskaidrojums lielais franču sarkanvīna patēriņš ikdienā. Pēc šīs vēsturiskās pārraides Vašingtonā sākās merlot trakums, jo amerikāņi jau tad apzinājās, ka visai nācijai ir problēmas ar lieko svaru.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Charles Smith Wines
Vīna darīšana ir jauns rokenrols jeb Čārlza Smita gadījumā - jaunais dāņu trešmetāls. Čārlzs aizvadīja desmit gadus Eiropā, vadot dažādas grupas, par kurām jūs nekad neesat dzirdējuši (ja vien neesat izniekojuši savu jaunību neizmantotās noliktavās netālu no Kopenhāgenas apvedceļa), pirms nāca pie prāta un devās uz Vašingtonas štatu dēstīt vīnogulājus. 2006.gadā Čārlzs Smits izveidoja vīna darītavu Charles Smith Wines: tas ir modernistu projekts, kura centrā ir tendence, ka vairums cilvēku parasti patērē vīnu bez vilcināšanās. Tāpēc vīna darītavas mērķis ir radīt pašreizējā momentā baudāmus vīnus, bet ar šķirnes raksturīgajām iezīmēm. Viņu devīze: "It's just wine, drink it".
 
Charles Smith Velvet Devil Merlot
Samtainais velns, skaļš nosaukums, kas liek noprast, ka šis merlot ir velnišķīgi piesātināts, bet tomēr viltīgi maigs. Sajaukums no 90% merlot un 10% cabernet sauvignon, audzēts piecos vīna dārzos, Kolumbijas ielejā. Maigs, gluds un ogains melleņu, bārbeļu un ķiršu aromāts. Svaiga, augļaina, skābena un ļoti gluda garša ar ķiršu, kazeņu, melleņu un visu pārējo neprātīgi garšīgo ogu niansēm. Neiespējami maiga garša, runājot par merlot. Viegla, skābena pēcgarša, kas prasa pēc nākošā malka. Merlot, kas lauž stereotipus par merlot.
 
Charles Smith Kung Fu Girl Riesling
Riesling varētu padarīt Vašingtonas vīna reģionu pamanāmu pasaules kartē. Piecus gadus pēc kārtas ieguvis 90+ atzīmi, Wine Enthusiast, Wine Spectator un The Wine Advocate. Tiešām iespaidīgs sniegums, kritiķi par šo vīnu ir sajūsmā, nepārspējams cenas un kvalitātes ziņā. Maigs, aicinošs, citrusu, zaļu ābolu un petrolejas aromāts. Pacilājoša, augļaina, skābena, sviesta, persiku, citrona, ābolu un laimes garša. Noturīga skābena pēcgarša ar vieglu rūgtumu. Šo vīnu nav jābauda, tas vienkārši sagādā baudu. Līdzīgs riesling no Mozeles maksā sākot no 20-30 eiro.
 
 
Charles Smith Boom Boom Syrah
Kā jau nosaukums liek minēt, šīs būs syrah sprādziens mutē. Kā sprādziens meža ogu ievārījuma fabrikā, aromāts atgādina uz karstas plīts uzgāztu zaptes burciņu. Katastrofa ja tas notiek jūsu virtuvē, bet noteikti patīkami smaržīga katastrofa. Intensīva, muskuļaina un agresīva meža ogu, ķiršu, plūmju un tabakas garša, kas nepārtraukti atgādina par savu meža ogu raksturu. Noturīga, viegli rūgtena pēcgarša ar saldu ievārījuma noskaņu. Rokas granāta melleņu grozā, boom boom!
 
 
 
 
 
 
Avots rakstam: PieToma.lv

Atpakaļ
Nyetimber Wolfburn Citadelle Gin Plantation Estrella Damm Barcelona Glen Talloch Mailly Champagne Casal Garcia