Noderīgi~

Ko Malbec dara Francijā?

21. Maijs, 2014

Aicinām pagaršot Franču Malbec vīnus

Argentīna un malbec
Malbec nav ekskluzīva Argentīnas vīnoga, to audzē arī tādās jaunās pasaules valstīs, piemēram, ASV un Čīle. Bet vai pasaules slavenais malbec cēlies no Argentīnas, kur to uzskata par nacionālo vīnogu? Protams, ka nē. Malbec, kā jau vairums plaši pazīstamo šķirņu, jaunajā pasaulē ievests no Francijas.
 
Tikai Cahors?
Francijā malbec ir ērti iekārtojies vīna dārzos ap Cahors ciematiņu, kur tiek taisīti 70-100% malbec sarkanvīni. Cahors ir arī vienīgā vieta Francijā, kur malbec ir dominējošā vīnogu šķirne, bet tā nav vienīgā kur audzē malbec. Šīs vīnogas ir atļautas gan slavenajos Bordo sarkanvīnos, gan Luārā, kā arī Langedokā. Kādreiz šī vīnoga auga 30 dažādos Francijas nostūros.
 
Frančiem nepatīk malbec?
Pēdējās dekādēs malbec izplatība Francijā ar vien samazinās. Tajā pašā Bordo malbec kādreiz bija nozīmīga vīnoga, bet tagad to izmanto tikai atsevišķi Chateau. Bet nedomājiet, ka frančiem nepatīk malbec, tā ir cēla un garšīga vīnogu šķirne un kādreiz Francijā tai bija līdz pat 1000 dažādiem nosaukumiem. Malbec vīnogai ir ļoti plāna miziņa, kas to padara nenoturīgu pret dažādām kaitēm un salu. 1956. gadā Francijā bija drausmīgs sals un lielais vairums malbec vīnogulāju vienkārši nosala. Baidoties, ka vēsture varētu atkārtoties, franči malbec aizstāja ar izturīgākām vīnogu šķirnēm, piemēram, cabernet franc.
 
 
Chateau du Caillau Malbec Cahors
Cahors ir ciematiņš Francijas dienvidaustrumos, kas viduslaikos bija bēdīgi slavens ar augļotāju blēdībām. Kā arī ar saviem melnajiem malbec vīniem. Cahors vīnos atļauts izmantot līdz 30% merlot un tannat vīnogas un pārējiem 70% jābūt malbec. Nereti tiek izmantots arī tīrs 100% malbec. Chateau du Caillau vīndaris Filips Bernedē izvēlējies sajaukumu 80% malbec un 20% merlot. Maigs izteiktu ķiršu un aveņu ievārījuma aromāts. Izteikti skābena un maigi augļaina garša ar ķiršu un tabakas niansēm. Viegli savelkoša, noturīga pēcgarša, sajūtu melnos piparus un mazliet citrona. Šis vīns obligāti jāelpina, 40 min. dekanterī vai vismaz divas stundas atvērtā pudelē. Tikko atverot, garšo un smaržo pēc lēta Chianti, bet kad vīns saņēmis pietiekami daudz gaisa, tas burtiski atdzīvojas ar svaigu ogu aromātiem.
 
 
Chateau Fontvieille Cotes de Bourg
Cotes de Bourg nozīmē nogāzes pie pilsētas Bourg, kas atrodas 20Km no Bordo pilsētas. Mēs runājam par Bordo sarkanvīnu, kas klasiski ir cabernet sauvignon, merlot un cabernet franc vīnogu sajaukums dažādās proporcijās. Tieši cabernet franc pēc 1956.gada sala aizstāja malbec vairumā Bordo vīna namu. Taču Cotes de Bourg apgabalā, ir atsevišķi vīna nami, kas vēl joprojām izmanto malbec un Chateau Fontvieille ir viens no tiem. Šis vīns ir sajaukums no 80% merlot un 20% malbec vīnogām. Pilnīgs pretstats iepriekšējam vīnam, šķirņu ziņā, šeit dominē merlot. Spēcīgs piesātināts ādas un tabakas aromāts, kam laužas cauri skābenas izteiktu ķiršu notis. Robusta kafijas un grauzdējuma garša, ko caurvij elegants skābums un atkal jau izteikti ķirši. Garšā virsroku sāk pārņemt tieši malbec nianses. Ilgstoša pēcgarša, izteikts sarkano augļu rūgtums un sauss savelkošs kafijas nobeigums. Pat 20% malbec apgriezis šī Bordo vīna pasauli kājām gaisā. Uzskatu, ka tieši malbec padarījis šo citādi neinteresanto merlot par patiesi daudzpusīgu garšas piedzīvojumu. Iesaku elpināt 15 min. dekanterī vai aptuveni pusstundu atvērtā pudele, lai atveras malbec nianses, jo sākumā var just tikai merlot.
 
 
 
Avots rakstam: PieToma.lv
 

Atpakaļ
Wolfburn Casal Garcia Estrella Damm Barcelona Mailly Champagne Plantation Nyetimber Citadelle Gin Glen Talloch