Noderīgi~

Ievads portvīnu pasaulē

19. Jūnijs, 2014

C.da Silva Dalva Porto

Kāpēc portvīns ir stiprs un salds?
Portvīns ir stiprināts vīns. Vīnogu sula ir ļoti salda un rūgšanas procesā saldais vīnogu cukurs pārvēršas alkoholā. Kad rūgšanas process ir pusē, Portugāļi dzērienam pievieno vīnogu spirtu, tādējādi paaugstinot alkohola koncentrāciju līdz aptuveni 20%. Raugs pie aptuveni 16% alkohola nomirst un rūgšana apstājās, turklāt pāri paliek neizrūdzis vīnogu cukurs, kas padara dzērienu saldu. Pretēji populāram uzskatam, portvīnam nepievieno brendiju vai cukuru.
 
Kā ar Vācu, Austrālijas vai Lietuvas "portvīniem"?
Portvīns (1756.) ir trešais vecākais aizsargātais vīna nosaukums pasaulē, aiz Chianti (1716.) un Tokaj (1730.). Lai gan pasaulē atrodami visādi plaģiāti, īsts portvīns nāk tikai no Douro reģiona, Portugālē. Jebkur citur ražots stiprināts vīns ar sakni "port" ne tikai nav portvīns, bet arī stipri atpaliek kvalitātes ziņā.
 
 
 
 
 
Kāda starpība starp Tawny un Ruby?
Abas šīs portvīna kategorijas attiecināmas uz izturēšanas metodi. Tawny portvīns tiek izturēts nelielās vai vidējās ozolkoka mucās, kur tas ozolkoka un oksidācijas iespaidā iegūst oranži-brūnu toni un dūmakainu riekstu aromātu. Toties Ruby tiek izturēts neitrālā vidē, kā piemēram tērauda tvertnē, stikla kolbā, pudelē vai milzīgā ozolkoka mucā, tādējādi saglabājot vīnam raksturīgās nianses.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vintage Port
98% portvīna ir sajaukums no dažādiem ražas gadiem. Izcilus gadus portvīna nams pasludina par vintage, tad 2.5 gadus iztur ozolkokā un uzreiz pilda pudelēs. Sakarā ar to, ka mucā vintage portvīns pabijis īsu laiku, tas saglabā izcilās ražas vīna īpašības un attīstās pudelē dekādēm ilgi. Šie vīni iekrīt ruby kategorijā.
 
Ko nozīmē LBV?
LBV, jeb Late Bottled Vintage, ir par vintage pasludināts portvīns, kas kāda iemesla pēc mucā pavadījis ilgāk, kā 2.5 gadus. Tas var būt karš, pieprasījuma trūkums, dabas katastrofa, vai pat vienkārša aizmāršība. LBV portvīnu iztur 4-6 gadus un tas apvieno labākās ruby un tawny īpašības.
 
Portvīna slapjā vēsture Anglijā
17. gadsimtā, ārpus Douro, neviens tā īsti nezināja, kas tas portvīns par zvēru. Tā nu sagadījās, ka Anglija nejauši karoja ar Franciju un Angļiem bija problemātiski importēt, tajā laikā iecienītos, Bordo vīnus. Nostāsti par Britu jūrniekiem, kas piešpricējuši vīnam brendiju, gan ir maldīgi. Briti, vajadzības dzīti, meklēja savām vēlmēm atbilstošu alternatīvu Bordo, bet uzduroties Douro portvīnam, viņi atklāja ko jaunu un viņuprāt daudz piemērotāku. Tā uzplauka Douro reģions un šodien visa pasaule pazīst portvīnu un cenšas tam līdzināties. Apvienotajā Karalistē ir tradīcija, pie pusdienu galda, padot pudeli portvīna pa kreisi blakussēdošajam, pudelei nepieskaroties galdam, kamēr visiem ir ieliets.
 
C.da Silva Dalva Porto Tawny
Sajaukums no 3-5 gadus izturētiem tawny portvīniem. Salīdzinoši īsās izturēšanas rezultātā šis tawny ir saglabājis viegli sarkanu toni un daļu no sava sarkanvīna rakstura. Ražotājs iesaka šo portvīnu pasniegt atdzesētu līdz 12-13 grādiem, interesanti. Piesātināta, salda un dūmakaina, riekstu, izteikta mandeļu smarža. Salda, viegli rūgtena, riekstu un melleņu deserta garša. Paliekoša, salda, karameļu, kazeņu un kafijas pēcgarša. Ļoti labs jauna tawny eksemplārs, ko aklā degustācijā būtu viegli sajaukt ar daudz vecāku tawny. Lieliska garšas un cenas attiecība.
 
C.da Silva Dalva Porto Ruby
Sajaukums no aptuveni 2 gadus, milzīgās slēgtās ozolkoka mucās, izturētiem ruby portvīniem, kas atlikušo laiku izturēts pudelē. Kā jau ruby, šis portvīns ir saglabājis rubīnsarkanu toni un izteiktas augļu nianses. Ieteicams pasniegt viegli atdzesētu. Intensīva, salda un augļaina smarža. Izteikti salda, viegli dūmakaina, tanīniem bagāta augļaina garša. Zemenes, melleņu ievārījums, kazenes, ņam ņam. Noturīga salda un viegli rūgta pēcgarša ar kafijas pieskaņu. Krāsas un aromāta ziņā izteikts ruby, bet mucas iespaidā tomēr jūtams viegls tawny raksturs garšā.
 
 
C.da Silva Dalva Porto LBV 2008
Redzot laba gada LBV, mani pārņem divējādas sajūtas. No vienas puses žēl, ka labs vintage materiāls nav sasniedzis savu pilno potenciālu. No otras puses, man ir iespēja, par ļoti saprātīgu cenu, nobaudīt vintage portvīnu ar nelielu tawny pieskaņu, tikai tāpēc, ka tas izturēts ilgāk, kā pienākas. Turklāt nav jāgaida gadu desmiti, kamēr šo našķi varēs pilnvērtīgi izbaudīt, LBV var dzert uzreiz. Augļains, viegli dūmakains, izteikts ruby aromāts ar saldu pieskaņu. Satriecoša saldu meža ogu, melleņu ievārījuma, mandeļu un tabakas garša. Ļoti noturīga, kafijas, melleņu un saldu ķiršu pēcgarša. Neskatoties uz ilgāku izturēšanu, šeit pa visām spraugām laužas ārā vintage raksturs. Nepārspējams cenas un garšas attiecībā.
 
Portvīnu degustācija Wine & More
Iepazīstiet savu iemīļoto portvīna stilu arī jūs. Nāciet nogaršot šos portvīnus veikalā Wine & More, Brīvības 90, ieeja no Vidzemes tirgus. Degustācija pieejama 19., 20. un 21. jūnijā. Priecīgus Līgo un Priekā!
 
Avots rakstam: PieToma.lv

Atpakaļ
Casal Garcia Glen Talloch Plantation Nyetimber Wolfburn Citadelle Gin Mailly Champagne Estrella Damm Barcelona