Noderīgi~

Iepazīstieties ar dzirkstošajiem itāļu vīniem

26. Decembris, 2013

Ir sastopami 5 nozīmīgākie Itālijas dzirkstošo vīnu paveidi, no kuriem pie mums pazīstamākie būtu Prosecco, Lambrusko, Frančakorta un Asti Spumante.

Būsim godīgi, ja jūs nemulstat, nonākot saskarsmē ar bagāto Itālijas vīna pasauli, jūs esat: 
 
a) profesionāls someljē - VAI - b) itālis.
 
Izmēģināt jaunu itāļu vīnu ir kā maldīties tumšā istabā. Var sanākt mulsinoša situācija, ka jūs draugiem atnesat “jauku itāļu vīnu”, kas tiek izbrāķēts kā lēta dzira.
 

Itāļi gatavo šampanieti?

Ne gluži, taču ir milzums patiešām labu itāļu dzirkstošo vīnu. Daži no tiem ir pat tikpat kvalitatīvi kā šampanietis, tikai lētāki.
 
Ko nozīmē “Spumante”?

“Spumante” itāļu valodā nozīmē “dzirkstošs vīns”. Spumante nenosaka salduma līmeni vai izmantotās vīnogas.

 

1. Prosecco

Aromātisks, augļains, burbuļains, perfekts ballītēm
 
“Prosecco” ir balto vīnogu šķirne, no kā tiek radīts dzirkstošais vīns. Tā sauc arī apgabalu, kas atrodas Veneto reģionā Itālijas ziemeļrietumos. Daudzi “Prosecco” vīnogu sauc par “Glera”.
Lielākā daļa Prosecco vīnu ir baudāmi jauni un svaigi, tā kā labāk pērciet jaunāko produkciju. Aromātā jūs sajutīsiet ziedus un persikus ar vaniļas niansēm, lai gan tas ir sauss vīns (nav salds). Tomēr Prosecco ir nedaudz saldāki par tradicionālajiem šampaniešiem.
Ja jūs redzat Prosecco rosé, ziniet, ka rožaino toni nodrošina Pinot Nero (Pinot Noir) vīnogas, kas piešķir arī dzelteno persiku un zemeņu aromātu.
 

Interesants apakšreģions: Valdobbiadene

 

Kalnos netālu no Koneljano (Conegliano) atrodas svarīgs apakšreģions Valdobbiadene. Tajā tiek radīti augstākās kvalitātes Prosecco vīni pasaulē. Daudzus no tiem var izturēt vīna pagrabos.
 
Mēģiniet atrast Prosecco Superiore no Valdobbiadene. Lielākā daļa Prosecco vīnu nāk no daudz līdzenākā reģiona ap Trevīzo un nav tik kvalitatīvi
 
 
 
 

2. Metodo Classico

Pēc klasiskās metodes radīti vīni “kā šampanietis”
 
Metodo Classico ir dzirksošā vīna darīšanas veids. Tā ir tā pati metode kas “méthode champenoise” Šampaņā un tiek uzskatīta par augstākās kvalitātes tehniku. Pēc šīs metodes radītie vīni ļoti līdzinās tradicionālajam šampanetim vai spāņu “Cava”.
 
Esiet gatavi baudīt jaukus, samtainus burbuļus, smalkmaizīšu aromātu ar citronu svaigumu. Metodo Classico vīnu saturs varētu būt nedaudz bagātīgāks dēļ tā, ka vīnogas augušas siltākā klimatā nekā tas ir Šampaņā. Pārsteidzoši ir tas, ka daudzi šā vīna darītāji izmanto tieši tās pašas vīnogas, ko Šampaņā, ieskaitot Chardonnay un Pinot Noir. Šobrīd var atrast ļoti daudz cenas ziņā pieejamu Metodo Classico “vintage” vīnu, kas var paspēkoties ar daudziem slaveniem šampanieša zīmoliem.
 
Franciacorta D.O.C.G.
Lombardijā, darīts no Chardonnay, Pinot Noir un Pinot Bianco. Slavenākie reģiona vīna darītāji ir “Berlucchi”,  “Ca’ del Bosco” un "Le Marchesine"
 
Oltrepo Pavese Metodo Classico D.O.C.G.
Galvenais Pinot Noir reģions Lombardijā.
 
Trento D.O.C.
Atrodas blakus Alto-Adige Alpu pakājē. Trento ir slavena ar saviem dzirkstošajiem vīniem no Chardonnay un Pinot Nero. Lielisks piemērs - “Ferrari”.
 
Pārējie
Lai noteiktu vīna veidu, meklējiet pēc Metodo Classico norādes uz etiķetes. Ir daži ļoti labi vīni no Pjemontas un Toskānas. 
 
 
 
 
 
 

3. Lambrusco


No viszemākā plaukta līdz visaugstākajam, dzirkstošie sarkanie un rozā vīni
 
Lambrusko ir gan apgabals Itālijā, Emīlijas-Romanjas reģionā, gan vīnogu šķirne. Ilgu laiku “Lambrusco” bija salds un putojošs sarkanvīns, kas varēja sabojāt jūsu apģērbu un bija vairāk iecienīts studentu ballītēs. Šodien vīna darītāji rada sausu “Lambrusco”, kas lepojas ar alum līdzīgām īpašībām: svaiga ierauga aromāts un viegli rūgtens nobeigums. tas viegli panākams ar “Charmat” metodi un tas nozīmē, ka vīns ir jādzer jauns. Pamēģiniet “Cleto Chiarli”, “Casali” vai “Ca’ De’ Medici”.
 
 
 
 
 

 

4. Asti Spumante D.O.C.G.

Aromātisks un salds dzirkstošais vīns no Moscato vīnogām
 
Asti Spumante tiek radīts tikai un vienīgi no Moscato (zināma arī kā Muscat Blanc) vīnogām, un tas ir viens no saldākajiem Itālijas dzirkstošajiem vīniem. Ar putojošām burbuļu miriādēm un izteiktu Āzijas bumbieru, sausserža un nektarīnu aromātu, tas lieliski sader ar saldiem desertiem un balto šokolādi. Neskatoties uz to, cik zaimojoši tas skanēs saldo vīnu cienītājiem, tas nekad nav ticis uzskatīts par augstas kvalitātes vīnu. Lielākā daļa Asti Spumante vīnu Latvijā ir vāji, pārcukuroti.
 
Moscato d’Asti D.O.C.G.
Savukārt minētais Asti Spumante, ir dzirkstoša versija citam šīs kategorijas pārstāvim -  Moscato d'Asti, kas ir viegli dzirkstošs deserta vīns. Mūsu tirgū var atrast pietiekoši daudz lielisku Moscato d'Asti.
 
 
 
 

 

5. Pārējie unikālie Itālijas dzirkstošie vīni

Brachetto d’Acqui (vīns)
Brachetto” ir vīnogu šķirne, no kā tiek radīts tradicionāli salds sarkanvīns Pjemontā. Tam ir gan dzirkstoša, gan tradicionālā vīna versija.
 
Ligūrija (reģions)
Te ir viens neparasts vīna ražotājs “Bission Abissi”, kas savus pēc Metoco Classico radītos vīnus iztur jūrā.
 
Friuli (reģions)
Var atrast dažus Spumante no “Colli Orientali del Friuli”, kas radīti no Chardonnay, Pinot Nero (Pinot Noir), Pinot Bianco un Friulano (Sauvignon Vert) šķirnes vīnogām. Svaigs un augļains aromāts un lieliska cena!
 
Sicīlija (reģions)
Šajā salā nav daudz dzirkstošā vīna darītāju, kas būtu ieteicami, izņemot “Donnafugata”, kas ražo augstas kvalitātes Metodo Classico stilā radītu Brut no Chardonnay un Pinot Nero (Pinot Noir) vīnogām.
 
Pūlija (reģions)
Ir daži vīna ražotāji Licano, kas no Chardonnay un Trebbiano vīnogām rada dzirkstošu vīnu ar sulīgu augļainu aromātu.
 
Emīlija-Romanja (reģions)
Bez Lambrusco te vēl ir izcili dzirkstošie vīni, kas gan reti tiek eksportēti. Izmēģiniet visu, no Spumante”no senās Pignoletto vīnogu šķirnes, līdz dzirkstošam sarkanvīnam no Barbera vīnogām.
 
 

Daži termini, kas būs noderīgi lasot Itālijas dzirkstošo vīnu etiķetes.

 
SALDUMA PAKĀPES
  • Extra-Brut - Ļoti sauss; 0-6 grami/litru paliekošā cukura
  • Brut - Sauss; 0-12 grami/litru paliekošā cukura.
  • Secco - Sauss (līdzīgi kā Brut)
  • Extra-Dry - Pussauss; 12-17 grami/litru paliekošā cukura.
  • Semi-Secco - Pussauss (līdzīgi kā Extra-Dry)
  • Amabile - Salds
  • Dolce - Salds
 
Avots rakstam: Wine Folly

Atpakaļ
Glen Talloch Casal Garcia Wolfburn Citadelle Gin Nyetimber Mailly Champagne Plantation Estrella Damm Barcelona